• 01/3313212
 • zupa.brdovec@zg-nadbiskupija.hr
 • Ilije Gregorića 38, Brdovec
Božićno pismo

Božićno pismo

ŽUPA SV. VIDA MUČENIKA BRDOVEC
Dragi župljani, sestre i braćo u Kristu!

Papa Franjo najavio je 13. ožujka ove godine, u bazilici svetog Petra u Vatikanu, proslavu izvanredne Svete godine. Taj Jubilej milosrđa započinje otvaranjem Svetih vrata na bazilici svetoga Petra na svetkovinu Bezgrešnog začeća 2015., a završit će 20. studenoga 2016. na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja. Geslo Jubileja milosrđa je Milosrdni poput Oca.
Papa Franjo jubilejem milosrđa stavlja pred nas pozornost prema milosrdnom Bogu koji poziva sve ljude da se vrate Njemu. A susret s Milosrdnim Ocem rađa krepošću milosrđa. Slaveći Jubilejsku godinu milosrđa pozvani smo da i sami postanemo “milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan”. To je također prilika nama, vjernicima, da u ovom Jubileju pronađemo radost dok ponovno otkrivamo Božje milosrđe i činimo ga plodnim. I to ono milosrđe kojim smo pozvani utješiti svakog muškarca i svaku ženu našeg doba.
Ono na što nas Papa posebno poziva kroz ovu godinu milosrđa je da i sami doživimo iskustvo Milosrdnoga Boga kroz sakramenat ispovijedi, pogotovo ako već duže vremena nismo doživjeli takav susret s Milosrdnim Ocem. Papa nas poziva i na vršenje Tjelesnih i duhovnih djela milosrđa. Te konačno, poziva nas na hodočašće koje predstavlja putovanje svakoga čovjeka kroz ovaj život prema željenome cilju.
Sestre i braćo, ovih dana slavimo otajstvo Kristova rođenja. Nebeski Otac šalje nam svoga Sina kako bi nam po njemu pokazao koliko nas ljubi, te da bi nam po Njemu otkrio svoje Milosno lice i iskazao Milosrđe. Slaveći blagdan Božića posvijestimo si uvijek iznova da nas je Bog odabrao kao svoj dragi narod te da nam upravo po svome Sinu želi biti blizu u svakome trenutku našega života.
Svima Vama, dragi župljani, želim da kroz ovo Božićno vrijeme osjetite blizinu Milosrdnoga Oca koji nam dolazi po Sinu, te nas, iskazujući nam svoje milosrđe, opet čini svojom ljubljenom djecom.

S tim mislima u srcu, svima Vama, dragi župljani

Sretan Božić i blagoslovljenu Novu 2016. godinu

žele Vaši svećenici
vlč. Ivan Gretić, župnik, vlč. Filip Pavlović, župni vikar
te đakon Marijan Spehnjak s obitelji

KUVERTA

Jedan je svećenik, vrijedan i požrtvovan, često radio do kasno. Jednoga mu dana, u kasnim večernjim satima, pade na um lik jedne stare gospođe. Ni sam nije znao zašto se tada sjetio baš nje – starice koja je živjela sama i napuštena, a baš nitko nije brinuo o njoj.
Odlučio je pomoći joj. Iako ni sam nije imao puno, počeo je prevrtati po svojim džepovima, ladicama, čarapama, ispod madraca… Ono što je nakupio, spremio je u kuvertu, s nakanom da će sutra, čim svane, odnijeti starici kuvertu.
S unutrašnjim mirom i zadovoljstvom čovjeka koji rado pomaže, nastavi sa svojim poslom. No, u tom trenutku netko pokuca na vrata.
Tko li bi to mogao biti u ovo kasno doba, pomisli i bez puno razmišljanja krene prema vratima i otvori ih.
Pred njim je stajao zamaskirani muškarac s pištoljem u ruci. Uperivši pištolj u svećenika, hladno mu reče: Pare ili život!
Laganim korakom i s tugom u srcu, svećenik uze pripremljenu kuvertu za staricu, bez riječi ju pruži lopovu i neprimjetno uzdahnu. Lopov pak nestrpljivo zgrabi kuvertu i istrča u mrak, ne ozlijedivši svećenika.
Došavši na sigurno, lopov krenu rastrgnuti kuvertu, no odmah mu upade u oči kako na njoj nešto piše. Pogleda ime osobe na koju je kuverta naslovljena i odmah ga poče stezati u grlu i gušiti, te gorko zaplaka. Kuverta je, naime, bila namijenjena njegovoj majci!
U trenutku mu je sasvim bilo jasno da se svećenik u to gluho doba noći prisjetio njegove majke i pripremio za nju novac da bi joj pomogao. Također mu je postalo jasno kako se on svoje majke gotovo nikada ni ne sjeti, nego ju pušta da živi u krajnjoj neimaštini i osamljenosti. Već dugo, dugo ju nije posjetio… Čak i krade novac njoj namijenjen!
S dubokim osjećajem krivnje i s čvrstom odlukom da će od toga trenutka sve biti drukčije, obrisa suze i vrati se svećeniku.
Sada je tražio sakrament pomirenja. Želio se izmiriti i s Bogom i s Crkvom i sa svima kojima je proteklih godina nanosio nepravdu, a posebno svojoj majci.
S mirom u srcu, onim mirom koji se može osjetiti samo nakon iskrene ispovijedi, uze kuvertu i sav sretan otrča svojoj majci, noseći joj pozdrave svećenika. U srcu je nosio čvrstu odluku kako će svakodnevno, koliko god može, ispravljati svaku nepravdu koju je nanosio svojoj majci…

RASPORED BOGOSLUŽJA U BOŽIĆNOM VREMENU
BADNJAK

Brdovec – Misa bdijenja za djecuu 19.00 sati
– program koji izvode djeca počinje u 18.30 sati
Laduč – Misa bdijenja u 22.30 sati
Brdovec – svečana misa Polnoćka u 24.00 sati
BOŽIĆ
Brdovec – 8.00, 11.00 i 18.00 sati
Laduč – 9.30 sati

Sv. Stjepan
Brdovec – 8.00, 11.00 i 18.00 sati
Laduč – 9.30 sati
Drenje – 16.00 sati
Ključ – 16.00 sati

Stara Godina – Misa zahvalnica u 18.00 sati u Župnoj crkvi

Nova Godina
Brdovec – 11.00 i 18.00 sati
Laduč – 11.00 sati

Bogojavljenje ili Sv. Tri Kralja
Brdovec – 8.00 (blagoslov vode), 11.00 i 18.00 sati
Laduč – 9.30 sati

Na Novu Godinu u našoj se župi održava Klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Klanjanje će biti od 16.00 do 18.00 sati. Pozivamo sve župljane na Klanjanje jer je to molitva za potrebe naše Župe, naše Nadbiskupije i čitave Crkve.

U vrijeme Blagoslova obitelji sv. Mise u župnoj crkvi su radnim danom u 7.30 sati.
Bilo bi lijepo kada bi prigodom blagoslova obitelji cijela obitelj bila na okupu, jer to je ponajprije molitva za blagoslov Vaše obitelji i susret Vaše obitelji sa svećenikom. Neka na stolu bude raspelo i svijeća.

1 thought on “Božićno pismo

  • Hvaljen Isus i Marija,
   Hvala na lijepim rijecima i čestitkama koje i ja Vama od srca želim zajedno da svojom tesko bolesnim muzem.
   Posebno me dirnula prica o koverti – zaista je prekrasno kad se sve ovako završi.
   Lijepi pozrav i neka nas sve dragi Bog cuva. S poštovanjem Ankica Miletic

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.