• 01/3313212
  • zupa.brdovec@zg-nadbiskupija.hr
  • Ilije Gregorića 38, Brdovec
Božićno pismo

Božićno pismo

ŽUPA SV. VIDA MUČENIKA BRDOVEC

Dragi župljani, sestre i braćo u Kristu!

Pastoralna godina koju smo jesenas započeli za našu Nadbiskupiju je posebno važna. Naime, još na blagdan blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, 10. veljače 2002. godine, nadbiskup Josip Bozanić najavio je Drugu sinodu Zagrebačke nadbiskupije. Tom prigodom Nadbiskup je izrazio želju da upravo Sinoda bude mogućnost preko koje bi se obnovila mjesna Crkva te bi se odgovorilo na potrebu novog svjetla Duha Svetoga.

Riječ “sinoda” je grčkoga podrijetla, a znači doći zajedno, biti zajedno na putu. Sinoda je izvanredni biskupijski događaj jer se ne ponavlja često. Posljednja u našoj nadbiskupiji bila je 1925. godine. Zato se Sinodu programira za razdoblje od nekoliko godina te se nastoji u taj događaj uključiti što širi krug vjernika određene biskupije, i to po mnogim inicijativama i na raznim razinama, kako bi sinoda bila shvaćena i doživljena kao čin koji se tiče svih vjernika biskupijske zajednice. Sinoda želi svakoga vjernika pokrenuti da živi i djeluje s više zalaganja kako u Crkvi tako i u demokratskom i civilnom društvu; da vjernik bude uvjeren da je upravo po njemu Crkva bolje ili slabije nazočna i djelatna u današnjem Hrvatskom društvu.

Na sinodalnim zasjedanjima djelatno sudjeluju samo oni svećenici i vjernici laici koji su imenovani dekretom Nadbiskupa, a izabrani su u svojim dekanatima ili zajednicama vjernika. A mi se, sestre i braćo, u vrijeme održavanja Sinode aktivno uključimo svojim molitvama i ostalim zalaganjima kako bi Sinoda polučila uspjeh koji će biti na korist naše Nadbiskupije i Hrvatskoga društva.

Neka nam Spasitelj, blagdan čijega rođenja slavimo u svetim božićnim danima, otvori srca za ovaj veliki i važan događaj u našoj Nadbiskupiji! A Vama, sestre i braćo, i Vašim obiteljima neka novorođeni Spasitelj donese radost, mir i blagoslov!  

S tim mislima u srcu, svima Vama, dragi župljani

Sretan Božić i blagoslovljenu Novu 2017. godinu

žele Vaši svećenici

vlč. Ivan Gretić, župnik i vlč. Marko Baršić, župni vikar te đakon Marijan Spehnjak s obitelji

 

PRAZNA STOLICA

U jednom španjolskom selu kći zamoli svećenika da pođe u njezin dom kako bi se na trenutak pomolio s njezinim jako bolesnim ocem. Ušavši u siromašnu kuću, svećenik ugleda muškarca u krevetu kako leži glave uzdignute na dva jastuka. Pokraj kreveta nalazila se stolica. Svećenik pomisli da je tu postavljena zbog njegovog posjeta. Pretpostavljam da ste me očekivali – reče mu.
– Ne, tko ste vi? – upita ga bolesnik.

– Ja sam svećenik kojega je vaša kći pozvala da se pomoli s vama. Kad sam ušao primijetio sam praznu stolicu pokraj vašega kreveta i pomislio sam da je tu postavljena za mene. – Ah, stolica – reče muškarac. Zatim nastavi: – Biste li bili tako ljubazni da zatvorite vrata? Svećenik, iznenađen, zatvori vrata. Bolesnik mu reče: Ovo nisam nikada nikome rekao. Čitav sam život proveo ne znajući kako moliti. Dolazeći u crkvu uvijek bih slušao kako mi se govori o potrebi molitve, kako valja moliti i o blagodatima koje sa sobom donosi molitva… međutim, sve su mi te riječi, ni sam ne znam zašto, ulazile na jedno, a izlazile na drugo uho. Jednom riječju, nisam znao kako moliti. Onda sam napokon jednoga dana sasvim prestao moliti. Tako sam nastavio sve do pred oko četiri godine. Jednog sam dana o tome razgovarao sa svojim najboljim prijateljem koji mi reče: – Josipe, moliti zapravo znači razgovarati s Isusom. Predlažem ti da učiniš sljedeće: Sjedni na stolicu i postavi drugu praznu stolicu pred sebe, zatim s vjerom pogledaj Isusa koji sjedi pred tobom. Nije to nikakva glupost, jer nam je On sam rekao: “Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta.” Zatim mu govori i slušaj ga isto tako kao što to sada činiš sa mnom. – Pokušao sam jedanput, zatim drugi put i toliko mi se dopalo da to odonda činim barem nekoliko puta na dan. Uvijek dobro pazim da me moja kći ne vidi… inače bi me odmah zatvorila u ludnicu. Svećenik je na te riječi bio vrlo ganut. Zatim objasni Josipu kako je ono što čini jako dobro i savjetova mu da to nikada ne prestane činiti. Zatim se pomolio s njim, blagoslovio ga i vratio se u crkvu. Dva dana kasnije nazvala ga je Josipova kći kako bi mu priopćila da je njezin otac umro. Svećenik je upita: – Je li umro smireno?

– Da. Pozvao me danas u dva sata poslije podne. Došla sam k njemu, ležao je u krevetu. Rekao mi je da me puno voli i poljubio me. Izašla sam u kupovinu, a kad sam se nakon sat vremena vratila pronašla sam ga mrtva. Ima tu međutim nešto čudnoga. Izgleda da se malo prije nego je umro digao i približio stolici koja je bila kraj kreveta. Vrativši se, našla sam ga glave naslonjene na stolicu. Što vi mislite o tome?

Svećenik, duboko ganut, obrisa suzne oči i odgovori: O, kad bi bar svi mi mogli tako umrijeti!

RASPORED BOGOSLUŽJA U BOŽIĆNOM VREMENU

BADNJAK

Brdovec – Misa bdijenja za djecu u 19.00 sati

                        – program koji izvode djeca počinje  u 18.30 sati

Laduč – Misa bdijenja u 22.30 sati

Brdovec – svečana Misa Polnoćka u 24.00 sati

BOŽIĆ

Brdovec – 8.00, 11.00 i 18.00 sati

Laduč – 9.30 sati

Sv. Stjepan

Brdovec – 8.00, 11.00 i 18.00 sati

Laduč – 9.30 sati

Drenje – 16.00 sati

Ključ – 16.00 sati

Stara Godina – Misa zahvalnica u 18.00 sati u Župnoj crkvi

Nova Godina

Brdovec – 8.00, 11.00 i 18.00 sati

Laduč – 11.00 sati

Bogojavljenje ili Sv. Tri Kralja

Brdovec – 8.00 (blagoslov vode), 11.00 i 18.00 sati

Laduč – 9.30 sati (blagoslov vode)

Na Novu Godinu u našoj se župi održava Klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Zajedničko klanjanje će biti od 16.00 do 18.00 sati. Pozivamo sve župljane na Klanjanje jer to je molitva za potrebe naše Župe, naše Nadbiskupije i čitave Crkve.

U vrijeme Blagoslova obitelji sv. Mise u župnoj crkvi radnim danom su u 7.30 sati.

Radno vrijeme Župnog ureda je radnim danom od 9.00 do 10.00 sati i od 16.00 do 17.45 sati. Subotom i nedjeljom Župni ured ne radi.

U vrijeme Blagoslova obitelji Župi ured radi po dogovoru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.