• 01/3313212
  • zupa.brdovec@zg-nadbiskupija.hr
  • Ilije Gregorića 38, Brdovec

Život sv. Vida

SV. VID – MUČENIK

Sveti Vid je tijekom prošlih stoljeća ubrajan među najštovanije svece iako se o njegovom životu vrlo malo zna. Prema spisu iz 600. godine, doznajemo da je rođen na Siciliji u mjestu koje se danas zove Mazara del Vallo oko 297. godine.

Majka Faustina bila je potajna kršćanka kao i odgojitelji Modest i Krescencija koji su ga kršćanski odgajali te je u 7. godini postao kršćanin. Njegov otac Hylos, poganin, nagovarao ga je da se vrati u poganstvo i da odbaci Krista.

Tijekom progona za vrijeme cara Dioklecijana 304./305. godine, Vid je s odgojiteljima pobjegao u pokrajinu Lukijaniju, ali ga je otac predao poganskom sucu Valerijanu. Budući da nije htio zanijekati Krista, osuđen je na smrt i poslan na izvršenje kazne u Rim. Stigavši u Rim, kako govori legenda, izliječio je careva sina koji je bolovao od neke psihičke bolesti, no to vlast nije spriječilo da ga kazne kao kršćanina. Po odredbi suca je 304./305. godine, nakon mučenja, bačen u kotao s vrućim uljem. Postoje i druge legende koje brojnim čudesima žele potaknuti vjernike da se mole sv. Vidu.

Štovanje sv. Vida vrlo se brzo proširilo u crkvenim krugovima ne samo na Zapadu, već i na Istoku. Neki bizantski samostani su također štovali sv. Vida. Tijelo sveca u početku je čuvano i častilo se na Siciliji, a 756. g. je preneseno u poznati francusku opatiju Sain Denis iz koje je 836. g. preneseno u samostan Korwey. Ruka sveca je darovana češkom vojvodi Vjenceslavu koji je u čast svecu sagradio crkvu u Pragu na kojoj je kasnije izgrađena praška katedrala posvećena sv. Vidu.

Na kršćanskom Zapadu preko 150 mjesta tvrdi da posjeduje neku relikviju (zemni ostatak sveca), a preko 1300 župa posvećeno je tom svecu.

Zaštitnik i naše župe sv. Vid je među 14 najčašćenijih svetaca, a „zadužen“ je za čak 34 stvari (patronata). Svetog Vida zazivaju u pomoć padavičari, histerici, opsjednuti. Njegova se zaštita moli za vrijeme grmljavine, nevremena, požara, neplodnosti, jalovosti te kad valja izvesti neke teške zadatke. Kao svog zaštitnika slave ga apotekari, pivari, gostioničari, podrumari, vinogradari, glumci. Preporučuju mu se i ljudi slaboga vida i sluha.

Ima li nam taj svetac i danas štogod poručiti? Prije svega kao mučenik poručuje nam da nam za Krista i Crkvu valja trpjeti. Sam Isus je rekao tko je njegov pravi prijatelj – onaj koji je spreman i vlastiti život dati za Njega. Vid je znao cijeniti Krista i svoju vjeru i zbog toga je hrabro prihvatio smrt i tako prešao u vječni život.

Neka nas sve prati zagovor sv. Vida!

1 thought on “Život sv. Vida

    • Jako lijepo i sažeto napisan članak o sv. Vidu, svecu i mučeniku. Danas je za mene sretan dan jer je moja kuma rodila sina i nadjenula mu ime Vid. Ja se molim za zagovor sv. Antunu, ali ću molitve uputiti i sv. Vidu jer sam nažalost epileptičar, pa molitva ne škodi nikada.
      S poštovanjem,

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.