• 01/3313212
  • zupa.brdovec@zg-nadbiskupija.hr
  • Ilije Gregorića 38, Brdovec
Proslava 46. svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija

Proslava 46. svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija

U nedjelju 20. svibnja 2012. godine Katolička Crkva obilježava 46. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, kojim u Crkvi želimo na poseban način razmišljati o važnosti tih sredstava u poslanju koje nam je Gospodin dao – u naviještanju Evanđelja.

Raznoliki su putovi i načini kojima kao Isusovi učenici možemo pronositi Isusovu Radosnu vijest. I upravo ta činjenica pred nas iznova stavlja pitanje kakav je naš odnos prema medijima i koliko pažnje posvećujemo tom važnom vidu evangelizacije, a posebno u odnosu na naše crkvene medije koji pouzdano jamče vjernost istini i pravdi.

Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija utemeljen je prema smjernicama iz dekreta Drugog vatikanskog sabora „Inter mirifica“ o sredstvima društvenih komunikacija.

 U br. 18 dekret određuje: „Da bi se djelotvornije jačao mnogoliki apostolat Crkve u sredstvima društvenih komunikacija, neka se u svim biskupijama svijeta po sudu biskupa svake godine slavi dan kada će se vjernici podučiti o svom dijelu zadatka u toj stvari. Neka se pozovu da mole za tu stvar i dadu prilog u tu svrhu, koji će se potrošiti da se uzdržavaju i promiču ustanove i pothvati koje je Crkva u toj stvari poduzela već prema potrebama čitavog kršćanskoga svijeta“.

 Bit je, dakle, proslave ovoga dana podučiti vjernike o medijima te ih pozvati da duhovno i materijalno pomognu razne crkvene projekte na tome području.

 Prvi Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija proslavljen je 6. svibnja 1967. godine i odonda se slavi svake godine, a glavni ton daje mu Papina poruka koja uvijek obrađuje aktualnu temu.

 U svojoj sveukupnosti, ove godine je objavljena 46. po redu, te poruke pružaju izvanredan presjek pristupa Crkve komunikaciji. Papina poruka za ovaj dan objavljuje se svake godine 24. siječnja, na blagdan sv. Franje Saleškoga, zaštitnika katoličkih novinara.

Ovogodišnja tema Papine poruke je „Šutnja i Riječ: put evangelizacije“. Kad će biti proslavljen Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija o tome odlučuju Biskupske konferencije. U većini zemalja, među kojima je i Hrvatska, to se događa u mjesecu svibnju, u nedjelju između Uzašašća i Duhova, tj. na VII. vazmenu nedjelju koja ove godine pada na datum 20. svibnja.

Više o temi možete pogledati na internetskim stranicama  Zagrebačke nadbiskupije www.zg-nadbiskupija.hr na posebnoj poveznici pod nazivom Dan sredstava društvenih komunikacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.