• 01/3313212
  • zupa.brdovec@zg-nadbiskupija.hr
  • Ilije Gregorića 38, Brdovec

Novčić sv. Petra

Na blagdan svetih apostola Petra i Pavla prikuplja se milostinja nazvana ‘Petrov novčić’ a namijenjena je za potrebe Svetoga Oca.

Poznato je da se na blagdan svetih apostola Petra i Pavla po svem svijetu skuplja milostinja nazvana ‘Petrov novčić’. Riječ je o vjerničkoj solidarnosti s Papom da bi mogao obavljati redovite poslove, ali i priskočiti pojedinim mjesnim crkvama u pomoć pogotovo ako dođe do posebnih potreba primjerice uslijed ratnih sukoba ili prirodnih nepogoda. Papa Benedikt XVI. sam je u enciklici ‘Deus caritas est’ to najbolje objasnio kad je ustvrdio da takvo dobročinstvo pripada prastaroj ali i dubokoj biti Crkve čega se Crkva ne može odreći.

Pristigla pomoć promjenljiva je s godinama. Pa i kad su u nekim zemljama gospodarske teškoće, to se također osjeti i na milodaru za Papu. Inače najviše priloga dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, zatim Njemačke i Italije. Postoje također i papinske zaklade poput Cor unum ili zaklade za Sahel koje također raspodjeljuju pomoć gdje je potrebna, kao što je posebnu pomoć Papa namijenio stradalima u potresu u talijanskoj pokrajini Emilia Romagna. (rv/bitno.net)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.