• 01/3313212
  • zupa.brdovec@zg-nadbiskupija.hr
  • Ilije Gregorića 38, Brdovec
Hodočašće u Padovu sv. Leopoldu Mandiću i sv. Antunu

Hodočašće u Padovu sv. Leopoldu Mandiću i sv. Antunu

Prošle subote, 19. listopada 2013. naši župljani su hodočastili u Padovu.

S dva autobusa krenuli smo u 1 sat ujutro. Nakon cjelonoćne vožnje, u 7 sati ujutro stižemo u Padovu. Nedaleko od mjesta iskrcavanja, uočili smo bijeli kamen s isklesanim likom sv. Leopolda. Nalazili smo se ispred svetišta sv.Leopolda Mandića. Župnik Gretić nam je kao pravi vodič ispričao pojedinosti iz života sv.Leopolda. Tako smo saznali da je sv.Leopold rođen u Herceg Novom 12. svibnja 1866. godine kao petnaesto od šesnaest djece te je kršten kao Bogdan. Ulaskom u red kapucina, promijenio je ime u Leopold. Njegovi roditelji su bili vjerni kršćani te ga je njegov otac još od malena vodio u crkvu na misu i pričest. U dobi od 16 godina odlazi u sjemenište u Udinama, a 20. rujna 1890. zaređen je za svećenika. Početkom I. Svjetskog rata završio je i u logoru jer nije htio prihvatiti talijansko državljanstvo. Sv Leopold je bio daleko poznat po svojim ispovjedima i po svom razumijevanju za ljudske brige, odnosno sve je radio s puno ljubavi prema Bogu i čovjeku. Umro je 30. srpnja 1942. u Padovi, a svetim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. 16. listopada 1983. godine.

 

Nakon što smo svi u ušli u svetište župnik Gretić nam je pričao o svetištu te je održao svetu misu u kapelici u kojoj se nalazi relikvija desne ruke sv. Leopolda kao spomen na brojne blagoslove i odrješenja koja je tom rukom učinio. U svetištu smo mogli vidjeti grob sv. Leopolda na kojem smo se pomolili te mnogo darova i zahvala za primanja milosti po njegovom zagovoru. Također, ušli smo i u malu, skromnu ispovjedaonicu koja je tokom bombardiranja svetišta ostala pošteđena. U ispovjedaonici se nalazi i knjiga gdje smo upisali svoje misli, molitve i zahvale. Na kraju razgledavanja, u suvenirnici smo kupili suvenire i polako se rastali od našeg sv. Leopolda.

 

Nastavili smo dalje preko Prato della Valle. To je jedan od najvećih trgova u Europi, a krase ga mnogi kipovi koji predstavljaju ugledne građane Padove.Nedaleko od trga Prato della Valle, posjetili smo i baziliku sv. Antuna Padovanskog. Bazilika je dovršena krajem 12. stoljeća. Duga je 115 metara, u najvećem rasponu je široka 55 metara, unutarnja visina doseže 38,50 m. Nad njom se izdiže 8 kupola, 2 zvonika i 2 tornja. Zvonici su visoki 68 m. U njoj se nalaze brojne kapelice od kojih su neke bile zatvorene radi renoviranja. Ovdje se također nalaze i relikvije očuvanog jezika, čeljusti i govornih organa sv. Antuna Padovanskog upravo iz razloga jer je sv. Antun bio jako dobar govornik te je svojim propovjedima privukao Bogu na tisuće ljudi.

 

Sveti Antun Padovanski rođen je u Lisabonu 1195. godine u plemićkoj i bogatoj obitelji kao Fernando Martins de Bulhões. Već sa 15 godina napušta svoju bogatu palaču i pridružuje se redu  sv. Augustina, nakon zaređenja za svećenika prelazi u Manju braću i posvećuje se širenju vjere među narodima Afrike. Napušta augustince i pridružuje se franjevcima u Maroku, te mijenja ime u Antun. Bio je poglavar Franjevačkog reda u Italiji, začetnik je teoloških studija u svojem Redu, a sam je poučavao u Bologni, Montpellieru i u Padovi. Ipak, najveći uspjeh imao je propovijedajući u Francuskoj i Italiji obraćajući heretike, a bio je prvi član svoga Reda, koji je svoju braću učio teologiji. Sveti Antun je zaštitnik siromašnih i potlačenih, propovjednika, budućih majki, putnika, ribara, mornara, starih ljudi, žetvi, konja, izgubljenih stvari, pošte, brodoloma, gladovanja, Portugala i vjere u Presveti Sakramenat. Umro je 13. lipnja 1231.godine u Arcellu u 36. godini, a već sljedeće godine je proglašen svetim.

 

Nažalost kako se približavalo vrijeme našeg odlaska , oprostili smo se od Padove i u podne krenuli prema našem zadnjem odredištu- Palmanova Outlet Village. Ovdje smo se dosta nahodali i nagledali svih modnih marki, a neki su nešto i kupili (Adidas trenirke :-)) Oko 17 sati smo krenuli prema Brdovcu te smo se vratili oko 20:30.

 

Iako je naše hodočašće kratko trajalo dojmovi župljana su vrlo pozitivni jer na svakom hodočašću polako raste naša vjera i zajedništvo župe.

 

Matija Vidušin

 Padova_0006 20131019_075027 20131019_075555 Padova_0019 Padova_0041

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.