• 01/3313212
  • zupa.brdovec@zg-nadbiskupija.hr
  • Ilije Gregorića 38, Brdovec
Prvopričesničko hodočašće na Mariju Bistricu

Prvopričesničko hodočašće na Mariju Bistricu

Prvopričesničko hodočašće na Mariju Bistricu

Zdravo Marijo, milosti puna… čuli su se pospani glasovi malih prvopričesnika, ali i njihovih roditelja, kapelana Tomislava i časne sestre Ivanke na jutarnjoj molitvi, u subotu 2.lipnja 2012., prije polaska na hodočašće u Mariju Bistricu.

Četrdesetak se hodočasnika iz Brdovečke župe uputilo na ugodnu vožnju do Marije Bistrice koju je svojim toplim glasom ispunjavala sestra Ivanka. Na putu smo saznali mnogo podataka o našem najvećem hrvatskom svetištu, prvopričesnici su pažljivo slušali izlaganja koja je časna pripremila, da bi potom dizanjem svojih ručica izricali točne odgovore.

Trebalo se dogovoriti i za čitanja postaja Križnoga puta što su djevojčice radosno dočekale, a pridružio im se i pokoji dječak.

Majko Božja Bistrička, moli se za nas…odjekivalo je autobusom kad je ugledan toranj marijabistričke crkve. Većini je prvopričesnika to bio prvi izlet na Mariju Bistricu pa je oduševljenje veličinom crkve bilo ogromno, a naročito kada smo ušli u sam prostor crkve i opet zapjevali i poklonili se Bistričkoj Madoni.

Posebno su nakon toga bili slatki zalogaji iz naših ruksaka kojima smo se okrijepili na vanjskom prostoru svetišta, da bismo nakon toga krenuli na Križni put. Prvopričesnici su bili strpljivi i pažljivo su i čitali i slušali svaku postaju toga puta, a kad smo se popeli na najviši dio, pred nama se pružao prekrasan pogled na lijepe zagorske brege.

U jedanaest je sati počela Sveta misa na otvorenom i ona je bila neobično vesela i raspjevana. Naime, toga su se dana skupila brojna djeca iz dječjih vrtića iz Zagreba i okolice, pa dječjih radosnih glasova nije nedostajalo. I Župa Brdovec svojim je prvopričesničkim glasićima doprinijela tom ugođaju.

Slobodno smo vrijeme potrošili na  kupovanje suvenira, igračaka za djecu, djeca su pojela sladoled, odrasli popili kavu, ukratko, svi smo skupa uživali na prekrasnom suncu, premda nam jutro baš nije vremenski nagoviještalo sunce.

Zdravo, zdravo, zdravo, Marijo…bile su oproštajne riječi Majci Božjoj Bistričkoj s nadom da ćemo se opet uskoro ponovno vidjeti.

No, našem izletu tu nije bio kraj jer  imamo sreće da je s nama bio i kapelan Tomislav, inače rodom iz Donje Stubica pa nam je pokazao sve ljepote njegovoga rodnog kraja.

U Gornjoj se Stubici toga dana održavao Viteški turnir koji smo mogli iz daleka vidjeti, no posjetili smo Gupčevu lipu, prošetali perivojem crkve u Gornjoj Stubici, da bismo se nakon toga našli u Donjoj Stubici, ušli u njihovu veliku crkvu, tamo se upoznali s njihovim moćnim župnikom, a nakon toga slijedilo je veliko iznenađenje. Kapelan Tomislav odveo nas je do svoje rodne kuće u kojoj nas je njegova obitelj počastila sladoledom i sokom čemu su se prvopričesnici i te kako obradovali. A niti odrasli nisu krili oduševljenje toplinom doma koja nam je dala našega kapelana.

Vožnja prema Brdovcu bila je puna pjesme, radosti, ali i darova koje su za prvopričesnike pripremuli naša časna i kapelan, a djeca su im u znak zahvale otpjevala: časna je predivna…, …kapelan je predivan…

Ova subota bilo je prekrsno iskustvo za sve, kako za one najmanje, tako i za one starije. Kućama smo stigli radosni, ispunjeni i spremni za neka nova buduća druženja.

Zdravka Kramarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.