• 01/3313212
  • zupa.brdovec@zg-nadbiskupija.hr
  • Ilije Gregorića 38, Brdovec

Sveti Ivan Evanđelist

Sveti Ivan Evanđelist († oko 101. g.) apostol i evanđelist, svetac Rimokatoličke Crkve, pisac Evanđelja po Ivanu, Prve, Druge i Treće Ivanove poslanice te knjige Otkrivenja. U kalendaru Katoličke crkve, njegov spomendan se obilježava 27. prosinca. Njegov simbol na slikama je orao.

ŽivotopisSv. Ivan

Roditelji su mu bili Zebedej i Saloma. Prvotno je bio ribar pa učenik i suradnik sv. Ivana Krstitelja. Prvi je sa sv. Andrijom pošao za Kristom. U Isusovu javnom životu ima uz sv. Petra i sv. Jakova Starijega, svoga brata, posebno mjesto. Najveću vjernost i hrabrost pokazao je, kada je jedini od apostola stajao pod Isusovim križem, makar je to bilo opasno, jer su ga mogli uhititi.

Nakon Kristova uskrsnuća i uzašašća na nebo pokazuje se Ivan više puta u povlaštenoj situaciji uz Petra, kao na primjer kod izlječenja čovjeka hroma od rođenja pred hramskim vratima ili kod dijeljenja sakramenta potvrde u Samariji. Za vrijeme Apostolskog koncila u Jeruzalemu, oko 50. g., uz sv. Petra i sv. Jakova Mlađega ubraja se medu stupove prve Crkve.

Ivan je ostao u Jeruzalemu, sve do smrti Isusove Majke, koju je Isus na križu povjerio baš njemu, da se za nju brine. Ivan je, počevši od 60. g., djelovao u Efezu u Maloj Aziji postavljajući biskupe i osnivajući kršćanske zajednice. Doživio je veliku starost te umro prirodnom smrću u početku vladavine cara Trajana, oko 101. g.

Njegovo evanđelje, napisano je za kršćane koji su potekli iz poganstva. On u njima želi utvrditi vjeru u mesijanstvo i božanstvo Isusa Krista. Osim Evanđelja napisao je tri poslanice i Otkrivenje. Sve su te njegove knjige pune najdublje teologije.

Ivanove poslanice mogu se nazvati, a posebno prva, poslanicama ljubavi, jer u njima dolazi 31 puta glagol »ljubiti« te 21 puta imenica »ljubav«. On nam je u njima dao i najdivniju definiciju Boga: »Bog je ljubav!«

Otkrivenje je proročka knjiga, o konačnoj pobjedi Isusa Krista. Napisao ju je na grčkom otoku Patmosu.

Zaštitnik je pisaca, knjižnjičara, izdavača knjiga i novina, skladatelja, slikara, teologa, prijateljstva, Male Azije i mnogih biskupija i župa u raznim dijelovima svijeta.

Jedna redovnička zajednica, osnovana 1975. godine, posvećena je svetom Ivanu Evanđelistu i nazvanaje po njemu – Zajednica svetog Ivana.

Ivanovi atributi su:

  • knjiga ili svitak, aluzija na njegove spise,Sv. Ivan
  • orao koji može držati pero ili tintarnicu u kljunu,
  • kalež iz kojeg se pomalja zmija,
  • kotao i palma – ali ne mučenička nego ona koja pripada Djevici Mariji i koju je dobio na njezinoj samrtnoj postelji.

Ivan se može prikazivati na dva različita načina:

  • kao apostol je mlad, često ženskast i nježan, s tipičnom dugom kovrčavom kosom, i bez brade je
  • kao evanđelist je potpuno oprečna lika, sjedobradi starac.

Neke zanimljivosti o sv. Ivanu

Isus je Ivana i njegova brata Jakova nazvao “sinovi groma”. Oni su, naime, u velikoj gorljivosti za Evanđelje molili Isusa dopuštenje da bace oganj na grad koji ih kao vjerovjesnike nije prihvatio. I tako im je Isus radi njihove naglosti i žestine dao odgovarajući nadimak.

Ivan je s Petrom i bratom Jakovom već od samog početka bio najbliže Isusu, osobito je to vidljivo kod najznačajnijih događaja. Njih je trojicu Isus pred svoju muku i smrt sa sobom uzeo na brdo Tabor i pred njima se preobrazio.

Ivan, brat Jakov i Petar zajedno su s Isusom u Getsemanskom vrtu, gdje se on pred svoju muku i smrt krvavo znoji i moli nebeskog Oca da ga mimoiđe “taj kalež”. A na posljednjoj večeri upravo je Ivan bio kod stola najbliže Isusu.

Ivan ide neustrašivo za Učiteljem na njegovu Križnom putu i jedini je od apostola pod njegovim križem te, uz Majku Mariju i nekoliko plemenitih i hrabrih žena, dijeli s Isusom njegove boli i smrtnu muku.

Isus je predodredio da nakon njegova uzašašća na nebo Majka Marija na zemlji ima u Ivanu drugog sina. Upravo je Ivan bio najdostojniji ljubavi Isusove Majke, koja će u njemu imati sinovsku zaštitu i skrb. “Ženo! Evo ti sina!”; “Evo ti majke!” – rekao je sa križa Isus Mariji i Ivanu.

Nakon Isusova uskrsnuća Ivan prvi od apostola dotrči na Isusov grob i uz Petra se osvjedočuje da je Učitelj uskrsnuo.

Ivan kojega je prema evanđeoskim riječima Isus posebno ljubio, dao je najljepšu kratku definiciju o Bogu, riječima: “Bog je Ljubav”.

Neka Ivanova ljubav prema Isusu i Majci Mariji i nas potiče na Ijubav prema našem Spasitelju i njegovoj presvetoj Majci! Neka ljubav Isusova i ljubav Blažene Djevice Marije prema Ivanu i nas ispunja ljubavlju prema svetom Ivanu, apostolu i evanđelistu!

 

http://www.zupa-mertojak.info/hr/duhovnost/sveci/56-sveti-ivan-evanelist

http://www.otkrivenje.net/slike/ivan.gif      http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c1/JohnEvangelistReni.jpg/200px-JohnEvangelistReni.jpg  [slike]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.