• 01/3313212
  • zupa.brdovec@zg-nadbiskupija.hr
  • Ilije Gregorića 38, Brdovec

Sveti Antun Padovanski

Sveti Antun PadovanskiSveti Antun je živio u vrijeme kada su krivovjerci nijekali stvarnu Isusovu prisutnost u euharistiji. U propovijedima je vatreno branio temeljnu istinu naše vjere: „Dužni smo čvrsto vjerovati i ispovijedati da je u euharistiji upravo ono tijelo što ga Djevica porodi, što bi pribijeno na križ, položeno u grob, treći dan uskrslo i uzašlo na nebo, baš ono isto tijelo što je bilo stvarno dano za hranu apostolima te da je to isto tijelo što ga Crkva svaki dan posvećuje i dijeli svojim vjernima.“ Isti Isus koji se utjelovio, činio čuda ,umro iz ljubavi i uskrsnuo sada je prisutan u euharistiji. Htio je na vidljiv način ostati među nama do svršetka svijeta.

„Grešnici koji propuštaju blagovati kruh koji u sebi ima svaku slast jesu poput suhih kostiju jer su lišeni božanskog soka milosti. Tko ga naprotiv prima napunja se svakim nebeskim darom. U ovom kruhu pobožnost nalazi za se hranu, ublažuju se i pobjeđuju napasti i svaka gorčina mijenja se u veselje.“ Sv. Antun nam želi posvjestiti koja je vrijednost euharistije za kršćanski život. Biti na misi, a ne pričestiti se je kao doći na svadbu i ništa ne uzeti. Neki vjernici misle da je dovoljna osobna molitva kod kuće, ali bez mise. Mnogi dolaze na misu i ne pričeste se. Jedini razlog da se ne primi pričest je teški grijeh. Neki misle da nisu dostojni pa se pričeste poslije ispovijedi i više ne. Nitko nije dostojan-Isus me je učinio dostojnim svojom žrtvom. Za one koji žive u drugom braku preporuča se duhovna pričest. Pričest je nezamjenjiva duhovna hrana. Ona čisti dušu, vraća mir, daje snagu u napasti, „gorčinu mijenja u veselje“, sjedinjuje nas s Isusom i sve međusobno.

Sv. Franju i sv. Antuna spaja ljubav prema evanđeoskom siromaštvu. Franjo se odriče očeva bogatstva i vraća mu čak i svoju odjeću, a Antun se odriče časti i povlastica jer je pripadao bogatoj plemićkoj obitelji. Obojica postaju prijatelji siromaha i napuštenih želeći slijediti Krista siromašnoga i poniznoga. Sv. Antun govori o tri stupnja siromaštva: siromaštvo u stvarima, u društvenom uspjehu i siromaštvo u sebi samima. Siromaštvo nije sebi svrha nego sredstvo da budemo slobodni od navezanosti na stvari. Ne smijemo mi služiti stvarima nego one nama. Koliki su danas zarobljeni željom za posjedovanjem, koliki gaze preko drugih da bi došli do novca-korupcija. Isus je došao da živimo kao slobodna djeca Božja, Isus nam nije došao nešto oduzeti nego dati: daje nam slobodu od grijeha i navezanosti na ljude i stvari, slobodu da uvijek biramo dobro i ono što je Božje.

Sloboda u društvenom uspjehu: Sv Antun se odrekao društvenog položaja i karijere i odlučio za red pokornika iz Asiza. Bog od nas ne traži da se odreknemo društvenog statusa i napredovanja nego da pošteno radimo svoj posao, ne bogatimo se na račun siromašnih i ne izdižemo se iznad drugih.

Siromaštvo u sebi samima: „Ako tko hoće ići za mnom neka se odreče samoga sebe, uzme svoj križ i neka ide za mnom.“ To je najteže. Možemo biti izvana siromašni, a iznutra pohlepni za bogatstvom. Biti slobodan od sebe samoga, svojih prohtjeva i željica, planova i sigurnosti. Željeti da Bog bude „Bog moj i sve moje!“ Kad se čovjek želi potpuno predati Bogu onda vidi koliko je zarobljen, koliko toga ga veže uz zemlju, koliko se boji Bogu sve dati.

Ako želim biti potpuno Božji onda se trebam puno toga odreći što mi stoji na putu do Boga. Odricanje i siromaštvo su samo sredstva koja nas vode do cilja-do prave slobode, istinske sreće, ostvarenja svoje osobnosti.

Molimo da nam sv. Antun izmoli pravu pobožnost prema euharistijskom Isusu, da shvatimo da je euharistija izvor i cilj kršćanskog života, da bez pričesti ne možemo napredovati. Neka nam sv. Antun izmoli da budemo slobodni od ljudi, stvari, novca i karijere kako bi naš život bio proslava Boga. Amen.

Izvor: Hrvatska franjevačka provincija  sv. Ćirila i Metoda (www.ofm.hr)

Foto: www.veritas.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.