• 01/3313212
  • zupa.brdovec@zg-nadbiskupija.hr
  • Ilije Gregorića 38, Brdovec
Nazaretska obitelj

Nazaretska obitelj

»Kad obaviše sve po Zakonu Gospodnjem, vratiše se u Galileju, u svoj grad Nazaret. A dijete je raslo, jačalo i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila na njemu.«

Mesija je želio svoje otkupiteljsko poslanje započeti u krilu jednostavne, obične obitelji. Prvo što je Isus posvetio svojom prisutnošću bio je dom. Ništa neobičnoga nije se događalo tih godina u Nazaretu.

Između Josipa i Marije postojala je sveta ljubav, duh služenja, razumijevanja i želja da jedno drugome učine život sretnim. Takva je Isusova obitelj: posvećena, sveta, uzorna, primjer ljudskih krjeposti, spremna savršeno izvršiti volju Božju. Kršćanski dom mora biti kao dom u Nazaretu: mjesto gdje Bog može biti prisutan, u središtu ljubavi koju svi gaje jedni prema drugima.

Je li takav naš dom? Posvećujemo li mu vrijeme i pažnju koje zaslužuje? Je li Isus središte našega doma? Posvećujemo li se velikodušno drugima? To su pitanja za našu današnju molitvu, dok promatramo Isusa, Mariju i Josipa na blagdan koji im Crkva posvećuje.

Obitelj je temeljna i najjednostavnija ćelija društva. To je osnovna »škola svih društvenih vrlina«. Rasadnik je društvenoga života, budući da se u obitelji vježbaju poslušnost, briga za druge, smisao odgovornosti, razumijevanje i pomoć te se usklađuju mnoge naravi. To se posebno ostvaruje u brojnim obiteljima, koje Crkva uvijek hvali.

Kršćanski će domovi, nasljeduju li ono što je činila sveta obitelj iz Nazareta, postati »svijetli i radosni domovi« budući da će svaki član obitelji prije svega njegovati svoj osobni odnos s Gospodinom, i s duhom požrtvovnosti učiniti da zajednički život svakoga dana bude sve ugodniji.

Na poseban način molimo danas svetu obitelj za svakoga člana svoje obitelji, posebno za one koji su najslabiji.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala:  Razgovarati s Bogom ,Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)

www.bitno.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.