• 01/3313212
  • zupa.brdovec@zg-nadbiskupija.hr
  • Ilije Gregorića 38, Brdovec

Svečani ulazak u Jeruzalem

cvjetnicaGospodin je pobjedonosno ušao u Jeruzalem. Nekoliko dana kasnije, u istome gradu, bit će pribijen na križ.

Isus ulazi u Jeruzalem kao Mesija na magarcu, kako je prorokovano stoljećima ranije. I narod ga je dočekao u pravome mesijanskom duhu. Farizeji su dobro poznavali ova proročanstva, ali znali su ih i obični ljudi i iskazivali su radost bez ustezanja. Isus prihvaća ovakav doček, a farizejima koji su pokušali suzbiti ovo očitovanje vjere i radosti poručuje: »Kažem vam, ako ovi ušute, kamenje će vikati!«

Isus i danas želi pobjedonosno ući u ljudske živote jašući poniznu životinju: on želi da naše svjedočanstvo bude jednostavno, da se očituje kroz dobro obavljen posao, kroz iskazivanje radosti, vedrine, iskrene brige za druge. Želi biti s nama u svim prilikama uobičajenoga ljudskog života. I mi bismo mu danas mogli reći: »Ut iumentum factus sum apud te… Kao magarčić sam pred tobom. Ali ti si uvijek sa mnom, uzeo si moje uzde i izvršio sam volju tvoju; et cum gloria suscepisti me, a poslije ćeš me čvrsto zagrliti.« Ut iumentum… kao magarčić sam pred tobom Gospodine… kao magarčić što nosi tovar i uvijek ću ostati s tobom. Ovo bi mogla biti naša današnja strjelovita molitva.

Marija je također u Jeruzalemu, u želji da bude što bliže svome Sinu na proslavi Pashe. To je bila posljednja židovska Pasha, a ujedno i prva Pasha u kojoj je njezin Sin i Svećenik i Žrtva. Ne odvajajmo se od nje! Naša će nas Gospa naučiti vjernosti, naučit će nas kako se izboriti u malim stvarima i neprekidno rasti u ljubavi prema Isusu. Budimo u njezinoj blizini kad razmatramo muku, smrt i uskrsnuće njezina Sina. Povlaštenije mjesto ne ćemo naći.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala:  Razgovarati s Bogom  Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.