• 01/3313212
  • zupa.brdovec@zg-nadbiskupija.hr
  • Ilije Gregorića 38, Brdovec

Raspodjela prema smiješku

Uz 3. nedjelju Došašća – poznatu kao “nedjelja radosti”:

…. Maštam tako – a da se vratim na pitanje novinarke: “što bi ja učinio da imam vlast u rukama?” – da bih, kad bi me netko pitao, u takvoj budućoj prilici uveo raspodjelu po smiješku. Mislim da bi to bilo nešto izvanredno kad bi ljudi smiješkom zarađivali za svoj život. Nemojte mi se smijati, ali kad gledam ova naša namrgođena lica, ne izuzevši ni ono u mojem zrcalu, čini mi se da bi to bila treća i više nego industrijska revolucija.

Uskoro ćemo opet slaviti rođenje Sina Božjega. To rođenje, istina nije značilo početak nikakve nove ekonomske epohe, ali je ipak, usprkos svemu što ga je uvijek među nama zamračivalo, donijelo ljudima nešto blagosti i prijaznosti, spremne naklonosti. Ostala je nama kršćanima još uvijek zadaća da ne zaboravimo njegova značenja  i njegovih pobuda. Predlažem tako da u vidu dostojnije proslave pokušamo malo uvježbavati taj predloženi smiješak budućnosti, koji je često toliko potreban i nama i drugima oko nas, jer bi se – u to sam vrlo čvrsto uvjeren – i mnoge druge tegobe daleko lakše podnijele.

Pokušajmo pogotovo nešto što bi moglo izazvati taj smiješak na tuđem licu. Usudio bih se čak reći da će i ona posljednja raspodjela, kad dođe naš toliko iščekivani Gospodin, biti raspodjela prema smiješku.

U to ime, kao već toliko godina, želim svima blagoslovljen Božić i bolju novu godinu.

Sa smiješkom.

 

Vjekoslav Bajsić (1985.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.