• 01/3313212
  • zupa.brdovec@zg-nadbiskupija.hr
  • Ilije Gregorića 38, Brdovec

Pregrada – Susret mladih i Caritasa

Pregrada – Susret mladih i Caritasa

U subotu 26. listopada u župi Uznesenja BDM u Pregradi održan je susret s mladima iz župa Zagorskog arhiđakonata. Susret je organiziran u sklopu obilježavanja 80. obljetnice rada Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, sa željom da se upozna mlade s djelovanjem Caritasa, te ih se potakne na aktivnije življenje vjere kroz volonterstvo i karitativno djelovanje na župnoj razini. Na susretu je sudjelovalo šezdesetak mladih iz 11 župa, te četiri župnika iz Zagorskog arhiđakonata.

Upravitelj župe Uznesenja BDM u Pregradi preč. Ivan Mikec pozdravio je sve prisutne na početku susreta i zaželio im dobrodošlicu.

Voditelj Službe za župne caritase Robert Futač u kratkim crtama predstavio je rad Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, kroz institucionalnu skrb i kroz razne projekte, programe, akcije i druge oblike organiziranog pružanja pomoći kojima Caritas skrbi o gotovo 10 000 obitelji. Istaknuo je važnost organiziranog Caritasa, jer se jedino kroz uređeno karitativno djelovanje može ostvariti pravedna raspodjela pomoći i doprijeti do onih kojima je ta pomoć najpotrebnija. »Važnu ulogu u tome imaju župni caritasi – angažirani vjernici na župnoj razini najlakše mogu uočiti socijalne potrebe i ugrožene obitelji i pojedince kojima je potrebna pomoć«, naglasio je voditelj Futač.

Koordinatorica volontera i volonterskih aktivnosti Caritasa Ivana Reić upoznala je prisutne s volonterskim aktivnostima i pozicijama u zagrebačkom Caritasu, u kojem je aktivno 250 volontera. Također, kao aktivna volonterka u župnom caritasu župe Marije Pomoćnice na Knežiji u Zagrebu iznijela je svoja volonterska iskustva i zapažanja te istaknula: »Župni caritas mjesto je gdje se mladi mogu kreativno izraziti, donijeti novu energiju i ideje, izgrađivati sebe i svojim doprinosom mijenjati zajednicu na bolje.«

U završnom dijelu predavanja Robert Futač predstavio je konkretne primjere karitativnog djelovanja i angažmana mladih volontera u župnim caritasima Zagrebačke nadbiskupije, objasnivši pritom sljedeće: »Akcije koje se organiziraju za konkretne ciljeve i pružanje pomoći u pojedinačnim situacijama mjesto su susreta i okupljanja vjernika te se u njih s radošću uključuje veći broj župljana. Pomažući potrebitima u njihovim problemima, volonteri se istovremeno ostvaruju kao vjernici i sudjelovanje u čitavom procesu ispunaj ih radošću. Time pružaju pozitivne primjere socijalnog angažmana na lokalnoj razini, potičući i druge na slične projekte i akcije.«

Po završetku prvog dijela programa služena je sv. misa koju je predvodio domaći župnik preč. Mikec, u zajedništvu s dekanom Zlatarsko-belečkog dekanata, preč. Stjepanom Prugovečkim upraviteljem župe Sv. Mihovila arkanđela u Mihovljanu, te vlč. Josipom Banom, upraviteljem župe Sv. Josipa u Stubičkim Toplicama. Mladima je na raspolaganju za sakrament sv. ispovijedi bio na raspolaganju vlč. Luka Slijepčević, upravitelj župe Sv. Jurja mučenika u Gornjoj Stubici.

Poslije sv. mise zainteresirani mladi ostali su u razgovoru s djelatnicima Caritasa Ivanom Reić i Robertom Futačem raspitujući se dodatno o mogućnostima i načinima karitativnog djelovanja u župama.

Jedna od sudionica susreta u Pregradi bila je i dvadesetpetgodišnja Ines Očko. Ova diplomirana teologinja, koja trenutno predaje vjeronauk u Osnovnoj školi pri Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju »Krapinske Toplice«, izjavila je: »Kao članica zajednice mladih župe Uznesenja BDM iz Pregrade, koji su se s velikim zanimanjem odazvali na susret, mogu reći da sam samim susretom veoma zadovoljna. Razlog tome je taj što naša zajednica mladih ima nekih iskustava u volonterskom i karitativnom djelovanju ali to iskustvo i znanje još uvijek je premalo da bi se mogle organizirati neke veće i značajnije akcije. Stoga smatram da su susret i teme predavanja bile pun pogodak! Pružane su nam smjernice koje su nam za neki početak trebale. Bolje smo upoznali rad i način funkcioniranja samog Caritasa, predložene su nam neke nove ideje (osim prikupljanja hrane i odjeće), dane su nam upute kako se organizirati te nam je obećana sigurna pomoć ako negdje ‘zaškripi’.«

»Smatram da je ovaj susret bio izvrsna prigoda za upoznavanje Caritasa Zagrebačke nadbiskupije kao institucije, ali isto tako i za upoznavanje s raznim akcijama koje Caritas organizira. Naša župa trenutno nema registriran župni caritas, ali radimo na organizaciji istoga pa je ovaj susret također bio izvrsna prilika za upoznavanje sa širokim područjem djelovanja Caritasa. Na susretu sam dobio odgovore na brojna pitanja, te ideje za akcije koje bismo mogli organizirati u župi. Veselim se budućoj suradnji s Caritasom«, izjavio je dvadesetdvogodišnji Branimir Celjak, student teologije iz župe Sv. Barbare u Bedekovčini.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije zahvaljuje svima koji su pomogli u organizaciji ovog susreta, a osobito domaćem župniku preč. Ivanu Mikecu koji je na kraju susreta sve prisutne počastio zajedničkim domjenkom, kao i volonterima župnog caritasa u Pregradi, koji su se pobrinuli da se svi osjećaju ugodno.

                                                                    Izvor: www.czn.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.