Božićno pismo

Božićno pismo

ŽUPA SV. VIDA MUČENIKA, BRDOVEC

Dragi župljani, sestre i braćo u Kristu!

Na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka 2017. godine, naš nadbiskup, kard. Josip Bozanić, proglasio je Godinu sv. Josipa za našu Nadbiskupiju. U proglasu Godine sv. Josipa, naš Nadbiskup nam poručuje da sv. Josipa, Zaručnika Blažene Djevice Marije, naš hrvatski vjernički puk od davnina s posebnom ljubavlju časti, zahvalno prepoznajući potrebu za Njegovom blizinom i Njegovom pomoći, te s pouzdanjem moli Njegovu zaštitu i zagovor kod Gospodina u raznim potrebama.

Tijekom povijesti naš se narod rado utjecao sv. Josipu moleći njegovu pomoć. 1687. godine tadašnji hrvatski Sabor izabrao je sv. Josipa za zaštitnika tadašnjega Kraljevstva Hrvatske. Oni koji su tada vršili najvišu vlast prepoznali su da je sv. Josip veliki zagovornik i veliki zaštitnik svakoga tko mu se iskreno utječe.

Naš narod rado pjeva sv. Josipu: „Josipe, o Oče sveti, čuvaj kuću i posveti!“ Utecimo se i mi sv. Josipu da zagovara naš narod kako bismo bili otvoreni životu koji od Boga dolazi, kako bismo stali u zaštitu najslabijih osobito nerođenih, kako bismo se brinuli za naše obitelji i za obiteljske vrijednosti i odgajali djecu i mlade u tom duhu. Molimo da zagovor sv. Josipa čuva našu Domovinu koja se nalazi u turbulentnim vremenima, da ne izgubimo ono blago vjere koje su nam naši preci predali. Neka se po Njegovu zagovoru duhovno obnavlja i naša Župa.

A uz duhovnu obnovu, želimo i materijalno obnavljati Župu, a to i činimo. Nakon prikupljene dokumentacije kroz ovu godinu, koju privodimo kraju, obnovili smo krov i tornjić na pokrajnjoj kapeli sv. Barbare na Župnoj crkvi. Pred nama je još puno posla. Ono što nam sada predstoji je obnova tornja na Župnoj crkvi. Vjerujem i nadam se da ćemo zajedničkim zalaganjem i to uspjeti.

Dragi župljani, pred nama su Božićni blagdani. Neka nam svima i ovaj Božić donese obilje blagoslova, mira, zadovoljstva, sreće i uspjeha.

S tim mislima u srcu, svima Vama, dragi župljani

Sretan Božić i blagoslovljenu Novu 2018. godinu

žele Vaši svećenici

vlč. Ivan Gretić, župnik, vlč. Marko Baršić, župni vikar

te đakon Marijan Spehnjak s obitelji

 

CIPELE

Jedan je stariji profesor rado provodio svoje vrijeme u razgovoru sa studentima. Studenti su ga zato iznimno cijenili i s nestrpljenjem čekali svoj red za razgovor s njim. Tako je došao red i na jednog mladića koji se prilično isticao znanjem iznad drugih, ali i određenom ohološću i umišljenošću. Krenuli su u šetnju i razgovarali o svemu i svačemu. Mladić se samouvjereno razbacivao znanjem, htijući zadiviti profesora, a profesor je pažljivo slušao njegove riječi i sam prozborio tek pokoju. Nakon nekog vremena, ugledali su par trošnih i izgaženih cipela koje su, po svemu sudeći, pripadale seljaku koji je nedaleko dovršavao posao u polju.

– Haj’mo se našaliti s ovim seljakom – predloži student. – Sakrijmo mu cipele i sklonimo se u grmlje da vidimo kako će reagirati.

– Mladiću – započe profesor ozbiljnim glasom – nikada se ne šali s tuđom nevoljom ili siromaštvom. To što si ti bogat ili imaš više znanja od većine drugih studenata ne znači da imaš i pravo bogatstvo i pravo znanje. Pravo bogatstvo i pravo znanje najčešće se nalazi ondje gdje ga nitko ne vidi.

– Nego, – nastavi profesor – umjesto da sakriješ čovjeku cipele, stavi mu u svaku po zlatnik, pa se onda sakrijmo i pogledajmo kako će čovjek reagirati.

Budući da je bio iznimno bogat, student odmah prihvati profesorov prijedlog, pa u svaku cipelu stavi po jedan zlatni novčić. Potom se skloniše iza grma. Uskoro je i seljak završio sa svojim poslom, a onda polaganim umornim korakom dođe do mjesta gdje je ostavio cipele. Izuje jednu čizmu i stavi nogu u cipelu. Pomisli da mu je kamenčić upao, pa se izu i krenu ga izvaditi. Vidjevši zlatnik u cipeli silno se iznenadi. Okretao se na sve strane ne bi li vidio nekoga tko je možda izgubio zlatni novčić da mu ga vrati, ali baš nikoga nije bilo dokle god mu je pogled sezao. Sav u čudu i s dubokom zahvalnošću Bogu na iznenadnom daru, spremi novčić u džep i krene obuvati i drugu cipelu. Još se više iznenadio kad je shvatio da je i u njoj zlatnik. Ponovno se počeo okretati na sve strane kako bi otkrio odakle zlatnici, ali nikoga ni na putu ni na polju nije bilo.

U tom trenutku seljak sav u suzama pade na koljena i poče zahvaljivati Bogu na tako velikom daru. Profesor i student su od svih njegovih riječi razumjeli kako spominje svoju bolesnu ženu, djecu koja nemaju što jesti, razbijeni prozor, hladnu peć, sreću za cijelu obitelj… I čuli su puno toga nerazumljivoga… Potom su ga vidjeli kako je radosno otrčao svojoj kući prenijeti svojim ukućanima radosnu vijest o tolikom Božjem milosrđu.

Vidjevši sve to, student se silno postidi i iskreno ganut pogleda s puno zahvalnosti profesoru u oči i reče mu: –  Hvala vam, profesore, što ste me naučili ovoj lekciji. Tek sada mi je jasno koliko sam se često grubo i prezrivo, zajedno sa svojim prijateljima, ponašao prema onima za koje sam držao da me nisu dostojni. Tek sada mi je jasno kako su moje znanje i moje bogatstvo zapravo puno siromašniji od onog bogatstva i onog znanja koje u sebi nose pošteni i jednostavni ljudi. I tek sada mi je jasno što znači ono što sam toliko puta čuo i s čim sam se ismijavao: Blaženije je davati nego primati.

Profesor se samo s puno razumijevanja lagano osmjehnu mladiću, a potom zajedno u šutnji krenuše polagano natrag…

 

RASPORED BOGOSLUŽJA U BOŽIĆNOM VREMENU

BADNJAK

Brdovec – Misa bdijenja za djecu u 19.00 sati

– program koji izvode djeca počinje  u 18.30 sati

Laduč – Misa bdijenja u 22.30 sati

Brdovec – svečana Misa Polnoćka u 24.00 sata

BOŽIĆ

Brdovec – 8.00, 11.00 i 18.00 sati

Laduč – 9.30 sati

Sv. Stjepan

Brdovec – 8.00, 11.00 i 18.00 sati

Laduč – 9.30 sati

Drenje – 16.00 sati

Ključ – 16.00 sati

Stara Godina – Sv. Obitelj

Brdovec – 8.00, 11.00 i 18.00 sati

Laduč – 9.30 sati

Nova Godina

Brdovec – 11.00 i 18.00 sati

Laduč – 11.00 sati

Bogojavljenje ili Sv. Tri Kralja

Brdovec – 8.00 (blagoslov vode), 11.00 i 18.00 sati

Laduč – 9.30 sati (blagoslov vode)

Na Novu Godinu u našoj se župi održava Klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Zajedničko klanjanje će biti od 16.00 do 18.00 sati. Pozivamo sve župljane na Klanjanje jer to je molitva za potrebe naše Župe, naše Nadbiskupije i čitave Crkve.

U vrijeme Blagoslova obitelji sv. Mise u župnoj crkvi radnim danom su u 7.30 sati.

Radno vrijeme Župnog ureda je radnim danom od 9.00 do 10.00 sati i od 16.00 do 17.45 sati. Subotom i nedjeljom Župni ured ne radi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.