• 01/3313212
  • zupa.brdovec@zg-nadbiskupija.hr
  • Ilije Gregorića 38, Brdovec
„Učvršćeni  vjerom  kako  smo poučeni“ (Usp.  Kol 2,7)

„Učvršćeni vjerom kako smo poučeni“ (Usp. Kol 2,7)

hodočašće mladih

Na tradicionalnom hodočašću mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu i ove godine je krenulo oko 1500 mladih, pa tako i mladi iz naše župe. Krenuli smo ujutro hodočasničkim vlakom, koji je polazio iz Zaprešića te nastavili vožnju sve do Konjšćine gdje smo  u zajedništvu i pjesmi pješice krenuli Majci Božjoj u Mariju Bistricu.

Na samom dolasku u Mariju Bistricu na Vinskom vrhu održano je misno slavlje koje je predvodio vlč. Ivica Budinšćak, povjerenik za pastoral mladih. U svojoj homiliji je istaknuo kako je hodočašće idealna prilika da zahvalimo na mnogobrojnim projektima i ciljevima koje smo u zajedništvu postigli tijekom protekle pastoralne godine. Povjerenik je pozvao mlade da budu hrabri živjeti vjeru, da budu hrabri slijediti put poput Marka Križevčanina čiji se blagdan obilježavao u subotu, te kako nam Isus govori kako nas želi potpuno.

Nakon misnog slavlja nastavili smo put prema svetištu, gdje smo u svečanoj procesiji ušli u baziliku, a nakon toga se smjestili u svoja prenoćišta. U popodnevnim satima u šatoru održan je službeni program  te kateheza koju je po prvi puta održao kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup.

Istaknuo je: „Dragi mladi, danas s vama želim razmišljati o vjeri zbog toga što se nalazimo u godini vjere koju je proglasio papa Benedikt XVI. Želio bih zajedno s vama razmišljati o vjeri jer je to neizbježna dimenzija ljudskog života. Isus pripada našem svakodnevnom životu. Kršćanska je vjera odgovor na objavu, na dar od Boga, ona ulazi u zajedništvo s ljudima.“

Cijeli ovaj program popratio je Nadbiskupijski zbor mladih, koji su svojom pjesmom animirali sve okupljene. Nakon službenog programa, mladi su priredili dobrodošlicu hodočasnicima Zagrebačke nadbiskupije predvođenima mons. Mijom Gorskim, pomoćnim biskupom zagrebačkim.

U večernjim satima zajedno sa svim hodočasnicima sudjelovali smo na pobožnosti Puta svjetla koji se održao na kalvarijskom brdu, a nakon toga svi zajedno smo pogledali predstavu „Ja protiv sedmorice“ koji su izveli mladi iz župe Kraljice svete krunice. U predstavi je prikazano kako se kršćani a pogotovo mladi danas bore protiv kušnja.

Kako bi u potpunosti zahvalili Bogu za sve prekrasne trenutke ovoga dana, kako bi predali sve poteškoće i boli, sve molitve koje su u našim srcima te kako bi zajedno s papom Franjom molili za mir u Siriji i svijetu, dan smo završili ponoćnim klanjanjem u bazilici svetišta Majke Božje Bistričke.

Drugi dan našeg hodočašća započeli smo križnim putem na kalvarijskom brdu. U 11 sati zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u zajedništvu s pomoćnim biskupima zagrebačkim, svećenicima i okupljenim vjernicima, svečano euharistijsko slavlje. U homiliji kardinal je istaknuo: „Ovdje pred našim mladima, s radošću napominjem da ima sve više kršćana u Hrvatskoj koji očituju poznavanje svoje vjere, koji se ne stide i ne boje iznijeti svoje vjerničke stavove u ozračjima koja za njih nisu prijateljska. Poznavanje kršćanske vjere, radosno življenje vjere naročito u obiteljima, zauzimanje za opće dobro snagom vjere primjećuje se među đacima i studentima, među odraslima u svojim strukama, a često spominjem i naše hrvatske branitelje koji su svojom spremnošću na žrtvu i dubokim životnim iskustvima bili i ostali osjetljivi za istinske vrijednosti u kojima je zalog budućega dobra Domovine.“ „Krista su okrunili trnovom krunom pa neće ni kršćanina posipat ružinim laticama.

U popodnevnim satima blagoslovom mons. Mije Gorskog pomoćnog biskupa zagrebačkog naše hodočašće je službeno završeno, a mi smo krenuli pješice prema Konjščini, gdje nas je čekao vlak za Zagreb.

 

                                                                                                          Antonia Okun

KOMENTARI NEKIH HODOČASNIKA IZ NAŠE ŽUPE:

Put u Mariju Bistricu mi je donio veselje, mir te ispunjenost  Božjim duhom koji će me vodit kroz dane do idućeg hodočašća.    Marina

 

Za mene je ovo hodočašće  bilo prekrasno,nešto posebno. 🙂 Ta atmosfera, ti svi ljudi, nešto predivno. Cijeli križni put sam zahvaljivala Bogu na tom vikendu i naravno  jedva čekam opet.     Valentina

 

Na Mariji Bistrici mi je bilo predivno,prvi put sam se nakon takvog hodočašća osjećala vjernije Bogu. Kad sam došla kući sva umorna shvatila sam da ustvari ni dizanje rano ujutro,pješačenje ni kuhanje na suncu nije bilo uzaludno! Nadam se da ću se nakon svakog slijedećeg hodočašća osjećati sve bliže i bliže Bogu kao na ovome.  Nives

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.