• 01/3313212
  • zupa.brdovec@zg-nadbiskupija.hr
  • Ilije Gregorića 38, Brdovec
Susret hrvatske katoličke mladeži u Sisku

Susret hrvatske katoličke mladeži u Sisku

Pod geslom: „U svjetlosti hodimo!“ 5. i 6. svibnja u Sisku se okupilo oko 30 000 mladih iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja na Susretu hrvatske katoličke mladeži. Iz naše župe 47 mladih uz pratnju kapelana Tomislava Škendera u subotu ujutro krenulo je ispred župne crkve prema Sisku. Kako bi sve proteklo u najboljem redu i u duhu katoličke mladeži put smo započeli molitvom i pjesmom. Prije dolaska u Sisak pridružio nam se naš animator Ivica iz župe Osekovo koji nas je pratio ostatak puta.

Pri dolasku u grad imali smo priliku za razgledavanje, besplatan posjet muzejima i raznim izložbama kao i za provođenje vremena u druženju i upoznavanju s mladima iz brojnih župa. U 13 sati okupili smo se ispred katedrale Uzvišenja Svetog Križa kako bi u 14 sati započeli procesiju do mjesta središnjeg misnog slavlja ispred crkve Sv. Kvirina zaštitnika Sisačke biskupije. Kada je procesija krenula cijeli grad je oživio, na ulicama se proširila pjesma u slavu Boga, radosna lica, smijeh i šarenilo majica raznih župa. Nekoliko puta smo zapjevali himnu susreta, a neki su i zaplesali. Mještani grada Siska izlazili su na ulice, prozore i terase da nas pozdrave.

Pri dolasku ispred crkve Sv. Kvirina oko 15 sati pa sve do 18 sati kada je započela misa imali smo prigodan duhovni program uz svjedočanstva i pjesmu predvođenu Biskupijskim zborom mladih, priliku za ispovijed te vrijeme za druženje. Svetu misu predvodio je kardinal Josip Bozanić zajedno s hrvatskim biskupima i svećenicima, a propovijed je držao mons. Mijo Gorski predsjednik Odbora HBK za mlade koji je mladima poručio da se ne daju zaslijepiti materijalnim stvarima ovoga svijeta nego da uvijek budu uz Krista koji rasvjetljuje tamu.

Nakon mise uputili smo se prema župi Osekovo gdje su nas dočekale obitelji u kojima smo bili smješteni. Smještaj u obiteljima je uistinu još jedan poseban dio ovog Susreta jer smo dobili jedinstvenu priliku za upoznavanje načina života jednih ljudi koji su nas tako nesebično primili, ponudili nam hranu i smještaj u svojim domovima. Na kraju svega ostavili su određen dojam na nas, ali i mi na njih.

Sljedeći dan, u nedjelju, imali smo doručak u obiteljima te smo se pozdravili i uputili na Svetu misu. Misno slavlje bilo je ispunjeno pjesmom, a pred kraj smo imali predstavljanje naše župe, ali i župa iz: Španskog, Jaruna, Sukošana, Trogira, Brčkog i Tuzle koje su također bile smještene u Osekovu. Još jednom smo se pozdravili s obiteljima i razmijenili kontakte te pomalo tužni, ali s jednim bogatim iskustvom krenuli dalje. Sve je završilo zajedničkim ručkom, pjesmom i plesom svih župa koje su bile smještene u Osekovu.

Danas već svi nastavljaju sa svakodnevnim obavezama, ali ovaj Susret je ostavio traga i prenio jednu pozitivnu energiju na grad Sisak i okolna mjesta, a sve zahvaljujući Isusu Kristu. Najavljen je i sljedeći Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati u Dubrovniku za 2 godine kojemu ćemo se odazvati u još većem broju.

Ana Mamić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.