• 01/3313212
  • zupa.brdovec@zg-nadbiskupija.hr
  • Ilije Gregorića 38, Brdovec
Planinarski križni put na Braču

Planinarski križni put na Braču

Planinarski križni put projekt je Planinarske bratovštine Sv. Bernarda i Udruge Ekosspiritus s ciljem susreta kršćana kako bi se kroz planinarenje i molitvu na postajama križnog puta sudionicima učvrstila vjera.

Osim toga, upoznavanje svoje zemlje kao i sunarodnjaka jest odličan poticaj za sudjelovanje u ovom hvalevrijednom projektu.

Prvi PKP održan je 1987. godine, kako bi se vjernici još bolje pripremili za nadolazeći Uskrsni blagdan. U ožujku ove godine održan je 51.takav križni put. Ukupno 600 vjernika iz zagrebačke, splitske i dubrovačke županije okupilo se na otoku Braču kako bi zajedno propješačili taj predivni otok te posjetili najznačajnije crkve (od ukupno 134).

Iz župe sv. Vida krenulo nas je 17, a najmlađi član Karlo M. ima tek 8 godina. PKP na Braču prvi je na kojem sam sudjelovala. Znala sam o čemu je riječ, ali tek sada shvaćam da nisam bila u potpunosti svjesna što me očekuje. Ljubav i sreća koju su sudionici širili kroz molitvu, pjesmu i smijeh zaista su nevjerojatni i ohrabrujući. Unatoč kilometrima pješačenja, najprije po kiši, pa po vrelom suncu, po kamenju, lokvama i blatu, uzbrdo pa nizbrdo, nije se moglo vidjeti neveselo lice. Otočani koji su znali da dolazimo sa smiješkom su nas pozdravljali i zahvaljivali. Mjesni župnici lijepo su nas dočekivali i s ponosom pričali o svojim župama te nas radosno blagoslivljali.

Unatoč mnogim prohodanim kilometrima, bolnim nogama, spavanju na podu i ubrzanom tempu, osjećaj uspjeha i postignuća koji slijedi nakon PKP-a razlog je zbog kojega svake godine ovaj događaj ima sve više sudionika. Napor od hodanja ne dopušta vam da mislite o ičemu bespotrebnom, tako da zaboravite na sve svoje svakodnevne muke. A kada shvatite da je to što ste vi prošli samo maleni primjer Isusovog križnog puta ne ostaje mjesta za žaljenje sebe već samo još veći osjećaj poniznosti i zahvalnosti. Preporučam svim vjernicima da se pridruže ovoj veseloj družini te dožive nezaboravno iskustvo protkano zajedništvom, ljubavlju i vjerom u Boga.

Robertina Katić

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.