• 01/3313212
  • zupa.brdovec@zg-nadbiskupija.hr
  • Ilije Gregorića 38, Brdovec

OSNOVANA ZAJEDNICA OBITELJI BRDOVEC (ZOB)

2014-10-28_21-27-22

U auli župnog dvora u Brdovcu u utorak 28. listopada 2014. u 20 sati započela je s radom Zajednica Obitelji Brdovec (ZOB) – kao još jedna od važnih pastoralnih skupina župe sv. Vida u Brdovcu.

Poticaj za osnutak takve zajednice došao je od župnika vlč. Ivana Gretića i župnog vikara vlč. Filipa Pavlovića koji su u suradnji s trajnim đakonom vlč. Marijanom Spehnjakom animirali bračne parove kako bi ih okupili zajedno i tako formirali jezgru od petnaest bračnih parova u nadi da će ovaj skromni početak pokrenuti lavinu događanja za kršćansko formiranje supružnika ali i djece i mladih u holističkom pristupu obitelji i obiteljskoj problematici u današnjem suvremenom društvu.

Na početku susreta na kojem se okupilo 15-ak bračnih parova sve prisutne je pozdravio župnik vlč. Gretić, u pozdravnom govoru je istaknuo važnost pastorala obitelji te se zahvalio i gostima na dolasku. Osnivanje je svojim dolaskom podržao i predstojnik ureda za pastoral obitelji dr. John Vice Batarelo koji je novoosnovanu župnu zajednicu upoznao sa vizijama i planovima Zagrebačke nadbiskupije glede obiteljskog pastorala te je kao poklon donio priručnik za obiteljske zajednice koji je ured za pastoral obitelji izradio u suradnji sa stručnjacima i voditeljima obiteljskih zajednica.

Uz Predstojnika ureda za pastoral obitelji, osnivačkom susretu su prisustvovali i Mario i Marija Keča, bračni par iz župe sv. Ivana apostola i evanđelista iz Utrina, koji su dugo godina bili članovi tamošnje obiteljske zajednice, pa su nam prenijeli i neka svoja iskustva. Posebice su istaknuli da je za uspješan rad obiteljske zajednice potrebno troje: poticaj Duha Svetoga, interes bračnih parova te posebice podrška župnika. Istaknuli su također i različite vidove kako obiteljska zajednica može konkretno biti pomoć župniku u različitim župnim pastoralnim događanjima. Župni vikar vlč. Pavlović istaknuo je u svom izlaganju potrebu duhovne, sakramentalne i vjerske formacije obitelji koja će onda donositi plodove i u društvenim dimenzijama života, naglasivši da je formacija obitelji važnija nego li gradnja crkvi kao građevina: “Treba ulagati napore u kršćanskoj formaciji obitelji koja je kućna Crkva, inače će nam crkve kao građevine ostati prazne i bez obiteljske atmosfere!”

Nakon službenog dijela programa sudionici su ostali dugo u neformalnom razgovoru. Dogovorene su smjernice za djelovanje u ovoj pastoralnoj godini i istaknuti neki važniji događaji za kršćanske obitelji iz pastoralnog plana i programa kako na nadbiskupijskoj tako i na nacionalnoj razini.

Marijan Spehnjak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.