• 01/3313212
  • zupa.brdovec@zg-nadbiskupija.hr
  • Ilije Gregorića 38, Brdovec
Održana tribina o uvođenju zdravstvenog odgoja

Održana tribina o uvođenju zdravstvenog odgoja

U ponedjeljak 12.11. 2012. u  župi BDM Kraljice apostola održana je javna tribina o uvođenju zdravstvenog odgoja u hrvatske škole. Na tribini je sudjelovalo dvjestotinjak ljudi. Na početku je sve nazočne pozdravio domaći župnik o. Vinko Sudar SAC. U prvom dijelu tribine govorio je don Damir Stojić, studentski kapelan, koji je naglasio problematičnost samog naslova programa za spolni odgoj koji implicira mnoge stvari: „Spolna/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje“. Protumačio je (umjetne) razlike između spola i roda koje se promovira u programu i teološku podlogu ljudske spolnosti i to ne samo u smislu fizičkog čina kako to tumači program.

U drugom dijelu, mr. sc. Vice John Batarelo, predstojnik Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije, detaljno je prikazao kurikulum te analizu preporučene literature. Naglasio je da hrvatski Ustav u članku 63. jamči roditeljima pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece.

Predstavljen je Kurikulum zdravstvenog odgojai rečeno je što on znači za roditelje i djecu. Od četiriju modula, Crkva se slaže s trima: “Živjeti zdravo”, “Prevencija nasilničkog ponašanja” i “Prevencija ovisnosti”, dok je izuzetno sporan modul “Spolna/rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje”. Tako je auditorijum mogao saznati da je donošenjem Kurikuluma počinjen niz nelogičnih pa i nedemokratskih radnji:

a) Kurikulum je objavljen, te je istog dana stupao na snagu bez da su se roditelji, profesori, ravnatelji, struka i ostali mogli upoznati s programom.

b) Kurikulum je donijet bez ikakve konzultacije s roditeljima, profesorima i širom javnosti ostavljajući tako rukopis totalitarizma koji se oglašava rečenicom “Napravit’ ćeš tako”.

c) Predstavljenom spolnom odgoju, koji je u svojoj srži duboko nekatolički i protučovječan, nije pružen nikakav alternativni izbor niti prilika za isti.

Uobičajena procedura uvođenja nekog programa u škole podrazumijeva nekoliko faza: izrada programa, recenziju od strane neutralnog stručnog povjerenstva, javnu raspravu, edukaciju nastavnika, a tek onda uvođenje programa. Ovdje se takva procedura u svim fazama zanemarila i cijeli je program odobren jednim potpisom ministra.

 

Roditelji su informirani kako mogu odmah zaštiti (u skladu s Ustavom) svoju djecu od takvih štetnih i pristranih informacija te da prate daljnje korake Crkve i građanskih udruga koji se suprotstavljaju ovakvom odgoju, uključujući Grozd (udruga-grozd.hr) i Vigilare (vigilare.org). Posebno je istaknuto da roditelji imaju pravo na odabir programa spolnog odgoja koji bi bio u skladu s njihovim sustavom vrijednosti.

Nakon izlaganja razvila se među sudionicima tribine žustra rasprava o tome što napraviti i kako zaštiti vlastitu djecu. Ured za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije će i dalje o ovoj problematici organizirati roditeljske sastanke po zainteresiranim župama.

Inicijativa ovakve tribine došla je od samih roditelja djece koja pohađaju OŠ Ljudevit Gaj u Zaprešiću.

www.mka.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.