• 01/3313212
  • zupa.brdovec@zg-nadbiskupija.hr
  • Ilije Gregorića 38, Brdovec
Medijski djelatnici – nositelji nove evangelizacije

Medijski djelatnici – nositelji nove evangelizacije

 

Susret župnih medijskih suradnika i crkvenih medijskih djelatnika kojim je na razini Zagrebačke nadbiskupije proslavljen 46. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija održan je, u okviru inicijative Misije u gradovima, u srijedu 23. svibnja u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

Sudionike susreta pozdravio je pročelnik Tiskovnoga ureda i moderator Nadbiskupskoga duhovnog stola Nedjeljko Pintarić, prenijevši i pozdrave zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. Istaknuo je kako se ovogodišnjim susretima na (nad)biskupijskim razinama pokušava “snagama koje sami prepoznajemo u našim crkvenim medijima dublje proniknuti onu istinu i ono poslanje na koje smo kao vjernici pozvani”.

Na poruku pape Benedikta XVI. uz ovogodišnji Svjetski dan medija, koja upućuje na razmišljanje o šutnji i riječi kao putovima evangelizacije, osvrnuo se kroz izlaganje “Vrijednost šutnje u suvremenoj komunikacijskoj buci” o. Vinko Mamić. Istaknuo je kako poruka Svetoga Oca govori “o tome da tražimo odgovore na pitanja vremena tamo gdje ih možemo naći; ne u blještavilu ovoga svijeta, onome pojavnome. Ne reagirati na prvu informaciju, nego znati tražiti u šutnji, u sebi, da bi ta izgovorena i napisana riječ postigla svoju svrhu – otvorila srca ljudi”. Naglasivši da je ključna riječ u novoj evangelizaciji bliskost, kazao je da se ona ostvaruje ravnotežom između šutnje i govora, te je upozorio kako je riječ uvijek čin i zato je važno što se govori i piše.

Budući da se uskoro bliži prva obljetnica pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, na susretu je bilo riječi i o plodovima toga velikog događaja. Iz perspektive medijskoga praćenja Papina pohoda govorila je suradnica u redakciji službenoga portala papa.hr Mihaela Pavičić, istaknuvši što bi se od tih iskustava moglo primijeniti i na svakodnevni “medijski život” Crkve.

O vrednovanju Papinih poruka iz župne je perspektive govorila Martina Kikić iz župe BDM Kraljice apostola u Zaprešiću, iznijevši niz prijedloga za bolje medijsko djelovanje na župnim razinama.

Pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško je izlažući o temi “Medijski djelatnici – nositelji nove evangelizacije” progovorio o novoj evangelizaciji u svjetlu aktualne društvene, kulturalne, gospodarske, političke i religijske stvarnosti i ukazao na ulogu koju u tom kontekstu imaju mediji i medijski djelatnici. Naglasio je kako su “medijski djelatnici vjernici važna služba unutar vjerničke zajednice bez obzira rade li u katoličkim, javnim ili u privatnim medijima”, dodajući da je njihova neizostavna odlika, kao nositelja evangelizacije, razumijevanje i komuniciranje – bez kojega nema zajedništva. Zaključio je kako mediji danas imaju prevažnu evangelizacijsku ulogu upravo u jačanju crkvenoga zajedništva te je okupljenima zahvalio što se ugrađuju u to zajedništvo i što ga novim sredstvima učvršćuju.

Pročelnik nadbiskupijskoga Tiskovnoga ureda Pintarić najavio je i pismo kardinala Bozanića koje će ususret Godini vjere biti upućeno svim župama te je prisutne upoznao s nacionalnim zahvalnim hodočašćem u Rim u Godini vjere, potaknuvši također na tješnju suradnju s Tiskovnim uredom.

Službeni je dio susreta – koji je moderirao glasnogovornik Zagrebačke nadbiskupije Zvonko Franc – započeo i završio Molitvom medijskih djelatnika, a neformalno je druženje nastavljeno uz agape. (iu, gk)

Preuzeto s web stranice Zagrebačke nadbiskupije
http://www.zg-nadbiskupija.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=2403:medijski-djelatnici-nositelji-nove-evangelizacije&catid=5:aktualnosti&Itemid=82

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.