• 01/3313212
  • zupa.brdovec@zg-nadbiskupija.hr
  • Ilije Gregorića 38, Brdovec

Križni put kroz Brdovec

Na Veliki petak, 6. travnja 2012., u župi sv. Vida mučenika u Brdovcu održana je već tradicionalna pobožnost križnoga puta kroz župu sa postajama kod kapelica. Križni put je započeo u 8,30 uvodnom molitvom vlč. Ivana Gretića, župnika, u župnoj crkvi sv. Vida u Javorju.

Unatoč kišovitom vremenu u pobožnosti je sudjelovalo preko 300 uglavnom mladih vjernika iz župe, predvođeni vlč. Tomislavom Škenderom, župnim vikarom. Na početku procesije bio je križ u čijem su se nošenju izmjenjivali župljani od postaje do postaje. Osim promišljanja o Kristovom i našem križnom putu na temelju misli prof. Tomislava Ivančića, putem se pjevalo i molila se krunica te je vladalo ugodno raspoloženje.

Najupečatljiviji trenuci su bili između šeste i sedme postaje kada je cijela procesija išla u tišini razmišljajući o ljubavi Božjoj koja se na najizvrsniji način pokazala u muci i smrti Gospodina Isusa Krista i postaja u kapelici Laduču u koju smo došli u točno 15 sati- trenutak kada je Isus umro. To je bio neopisivo dubok trenutak kada smo se sjetili Isusove smrti i svi smo molili i pjevali na koljenima.

Nakon 9 sati hoda i prijeđenih 20-ak kilometara, posljednju postaju smo izmolili kod kapelice sv. Barbare u dvorištu župne kuće u Brdovcu. Vrhunac i ujedno završetak svog tog i napornog ali i bogatog dana bilo je sudjelovanje u obredima Muke Gospodnje u župnoj crkvi.

Najveća zahvala na tom prelijepom danu ide dobrome Bogu koji nas je i toga dana pratio i obdarivao mnogim milostima. Osim Njega i svim vjernicima koji su sudjelovali na križnom putu, a među njima našem zboru mladih koji je predvodio pjevanje i redarima koji su sa policijom brinuli da sve ide svojim tijekom te svakako dobrim i vrijednim župljanima koji su umornim hodočasnicima na postajama nudili okrepu.

Tomislav Škender

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.