• 01/3313212
  • zupa.brdovec@zg-nadbiskupija.hr
  • Ilije Gregorića 38, Brdovec

Jubilarni 50. Planinarski križni put 12., 13. i 14. listopada 2012.

 
Zajednica Ekosspiritus iz Samobora u suradnji s Planinarskom bratovštinom svetog Bernarda
i pod pokroviteljstvom Povjerenstva za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije organizira jubilarni
50. Planinarski križni put 12., 13. i 14. listopada 2012.
Smerovišće – Cerina – Veliki Dol – Rude – Sveti Martin pod Okićem – Klake – Samobor

„Vi ste prijatelji moji“
(Iv 15, 14)

Dobro došli ponovno u Samoborsko gorje!
Radosno vas pozdravljamo i pozivamo na zajedništvo proslave jubileja 50. Planinarskog križnog puta koji će se održati u Samoborskom gorju u organizaciji zajednice Ekosspiritus i Planinarske bratovštine svetog Bernarda iz Samobora. Svaka će grupa imati svoju dionicu puta, a obje će se grupe sastati ispod stare gradine Okić u nedjelju, pa će zajedno izmoliti posljednje četiri postaje Planinarskog križnog puta. Završetak pohoda i obilježavanja ovog malog jubileja bit će u župnoj crkvi Sv. Anastazije u Samoboru.
Radujemo se danas vama, kao i nekad onim sudionicima koji su godinama dolazili u Samoborsko gorje dajući tako život ovoj pobožnosti.
Radujemo se, jer je sve najljepše pred nama i jer u ovom vremenu želimo biti otvoreni providnosti i snazi Duha koji nas je nosio tijekom proteklih 25 godina.
Stanovnici Samobora i njegova gorja zamijetit će kolone mladih ljudi u hodu za križem. Neka to bude svjedočanstvo Krista uskrslog. Pogled u budućnost. Potvrda kršćanskih korijena na ovim prostorima. Hvalospjev Stvoritelju u jesenskoj prirodi. Himan mladosti koja Krista naziva svojim Gospodinom.
Zajednica Ekosspiritus

OKVIRNI PLAN

Petak, 12. listopada
Na Cerini u Samoborskom gorju molit će se svečana Večernja u 20 sati, a u okviru molitve bit će blagoslovljeno novo procesijsko raspelo Zajednice Planinarskog križnog puta.

Subota, 13. listopada
Autobusi će krenuti po običaju u 6 sati iz Svetog Ivana Zeline, Dugog Sela (proći kroz Sesvete i Dubravu), te Velike Gorice, Jastrebarskog i Zaboka, a iz Zagreba ispred KD “Vatroslav Lisinski” u 6.30 sati. Konačni raspored polazaka autobusa s točnim stanicama bit će objavljen u četvrtak, 11. listopada, na internet stranici http://www.ekosspiritus.hr
Prva postaja je u Smerovišću, s posvetom kipa Majke Božje, koji će biti donesen na Cerinu. Slijedi Jutarnja molitva, druga postaja i doručak. Hod će biti prema Velikom Lipovcu, Velikom Dolu i Rudama, te preko Cerja i Konšćice do Svetog Martina pod Okićem gdje će se stići do 18 sati.
Oni koji ne mogu doći na početak puta, mogu nam se pridružiti u večernjem programu koji počinje u OŠ “Mihaela Šiloboda” u Svetom Martinu pod Okićem u 19.30 sati predstavljanjem knjige “Facebook svetog Benedikta”, nakon čega slijedi misno slavlje. Svečanu euharistiju predvodit će vlč. Vlado Razum, župnik župe Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici, sudionik prvog križnog puta. Redovna autobusna linija za Sveti Martin vozi sa Savskog mosta na liniji 159.

Nedjelja, 14. listopada
Polazak iz Svetog Martina pod Okićem do 9 sati. Mogu nam se pridružiti i oni koji žele hodati samo u nedjelju, kao i obitelji s djecom. Autobusna linija 159 sa Savskog Mosta polazi u 7.30 sati.
Dnevni hod će biti kroz Klake prema Okić-gradu gdje ćemo se sresti s mladima u organizaciji Planinarske bratovštine svetog Bernarda. Slijedi nastavak hoda u zajedništvu i meditacija zadnje četiri postaje. Dolaskom u Samobor organizirat će se svečana procesija od crkve svetog Mihalja do župne crkve sv. Anastazije, gdje će euharistiju predvoditi msgr. Mijo Gorski, pomoćni zagrebački biskup.
Autobusi će na mjesta polaska voziti iz centra Samobora. Vrijeme i mjesto polaska bit će rečeni naknadno.

Odlučio/la sam krenuti na Planinarski križni put. Što mi je činiti?
Ova pobožnost traje 25. godinu u organizaciji laika koji pripremaju susret. Potrebno je znati kako ovo nije tek običan hod, već susret koji želi proslaviti Gospodina Isusa, a to će se ostvariti molitvom, slušanjem i razmišljanjem o Riječi Božjoj. Središnji dio zbivanja bit će euharistije, a za njih ćemo se pripremati kroz kateheze i meditacije kod postaja.

Što nositi?
Potrebna je vreća za spavanje i podmetač, jer će se noćiti u skromnim uvjetima, u školskim prostorijama. Stvari treba obavezno nositi u ruksaku, jer će nošenje prtljage u rukama stvarati poteškoće u hodu. Treba uzeti zaštitu od kiše, rezervnu odjeću, više pari čarapa, dobre cipele za hod i papuče za ulazak u školske prostorije.

Što nikako ne nositi?
Strogo su zabranjena alkoholna pića, kao i CD i mp3 playeri.

Hrana
Jedan obrok, subotnji doručak, će biti zajednički i uključen je u cijenu, a drugo morate ponijeti u svojem ruksaku.

Ostali uvjeti
Podrazumijeva se da ćete biti spremni prihvatiti sve ono što nosi svaki križni put: žuljeve, bol u nogama i leđima, tvrdi pod, blato, moguću kišu… Treba se dobro “naoružati” strpljenjem, poniznošću, tolerancijom, kondicijom, i naravno, ljubavlju za sve nepredvidljive situacije.

Prijave 
– Prijaviti se možete kod kapelana Tomislava Škendera, Stjepana Peteka i župnih animatorica Antonele Rako i Nikoline Krčelić, do ponedjeljka, 8. listopada 

– animatori će prijaviti zajednice i izvršiti uplatu u utorak, 9. listopada, u agenciji “Samoborček” na Kaptolu 6 u Zagrebu isključivo od 15 do 17 sati.

 

Planinarski križni put se ne odgađa zbog lošeg vremena!

VAŽNO!
Na početku hoda, u jutarnjim satima subote, 13. listopada, bit će blagoslov kuće na Cerini koju su tijekom posljednjih sedam godina obnavljali i mnogi sudionici Planinarskih križnih puteva svojim molitvama, prikazivanjem žrtvi te financijskim prilozima. Kuća će služiti kao duhovni centar zajednice Ekosspiritus i bit će otvorena za primanje ljudi, a posebno mladih, koji žele sresti Krista. Kao svoj osobni dar ili dar zajednice možete prinijeti i na kući ostaviti svoj prilog. To može biti kuhinjska krpa, ručnik, plahta, suđe… sve što bi koristilo u jednom takvom centru…
Zahvalni smo za svaki dar!

Tijekom studenog održati će se 25-satno klanjanje u kućnoj kapeli na Cerini kao zahvala za 25 godina Planinarskog križnog puta. O terminu i mogućnosti sudjelovanja bit ćete obaviješteni na našim stranicama…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.