• 01/3313212
  • zupa.brdovec@zg-nadbiskupija.hr
  • Ilije Gregorića 38, Brdovec
54. Planinarski križni put: Ja sam trs, a vi loze. Iv 15,5

54. Planinarski križni put: Ja sam trs, a vi loze. Iv 15,5

54. pkp
54. PKP

Pod vodstvom udruge Ekosspiritus održan je 54. po redu Planinarski križni put (PKP) u župama Sveti Križ Začretje, Zabok i Bedekovčina tijekom vikenda 11. i 12. listopada. Geslo ovog PKP-a bile su Isusove riječi: „Ja sam trs, a vi loze“ uz poruku kako loza bez trsa ne može živjeti pa tako i mi ne možemo živjeti bez Isusa Krista koji nam daruje svoju ljubav, riječ i tijelo. PKP traži puno truda, ali daje mnogo više. Čovjek postaje jednostavniji i neke važne vrijednosti dolaze do izražaja, poput: strpljenja, skromnosti, razgovora, pjesme, molitve, ispovijedi, zajedništva ili jednostavno dijeljenja hrane i pića.

Prvu postaju započeli smo u Svetom Križu Začretje, a putovanje smo nastavili kroz Hrvatsko zagorje promatrajući bogatstvo brežuljaka s nasadima vinograda te smo imali priliku čuti kako je potrebno mnogo truda za dobar urod vinograda. Tako nam je glavna poruka Isusovih riječi zaista mogla biti razumljivija i što je još važnije ostati u srcu. Svaka postaja nosila je određeni naslov i poruku s kojom smo se mogli poistovjetiti i razmišljati o promjeni: 1. Razočaran, 2. Nevjeran, 3. Snužden, 4. Lijen, 5. Agresivan, 6. Nedruštven, 7. Konfliktan, 8. Neodlučan, 9. Poročan, 10. Mrzovoljan, 11. Neprirodan, 12. Nezapamćen, 13. Nekritičan i 14. Poražen. Naša osma postaja bila je u Zaboku gdje smo i prespavali, a posljednja postaja bila je u Bedekovčini gdje su nas dočekali tamošnji župnik, mještani i povjerenik za mlade zagrebačke nadbiskupije Ivica Budinšćak koji je u svojoj propovijedi istaknuo važnost oprosta koji nas čini snažnima u vjeri.

Mnoge su vrijednosti koje donosi PKP, a jedna od najvećih je svakako širenje Božje poruke ljubavi i poziva na obraćenje u svakom mjestu kroz koje procesija prolazi.

Sljedeći Planinarski križni put održati će se na Hvaru i svi ste pozvani!

DSC09643
54. PKP

Ana Mamić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.