• 01/3313212
  • zupa.brdovec@zg-nadbiskupija.hr
  • Ilije Gregorića 38, Brdovec

Došašće

Odvaži se na jednu vježbu:
Pokušaj se uživjeti u jednu situaciju – zamisli si da iščekuješ susret sa tebi osobito dragom i važnom osobom….hm…:)
Što činiš? Kako se osjećaš? Što te iznutra pokreće?
Možda bi odgovori mogli biti ovakvi: uređujem se, odabirem robu, razmišljam što ću reći, gdje ćemo ići…osjećam uzbuđenje, radost, nestrpljivost…pokreće me ljubav, čežnja…

Koja je razlika između riječi: ČEKATI i IŠČEKIVATI?
Čekanje je nešto statično, ono što čekamo još nije došlo i ne događa se. Međutim, dok iščekujemo susret, on se već događa, već primamo od tog susreta, samo pripremanje za susret je, na neki način, već susret. Dakle, i samo IŠČEKIVANJE je događanje. Tako simbolički možemo protumačiti i liturgijsku godina koja nije samo kalendar koji mjeri vrijeme, nego u tom vremenu uprisutnjuje događaj Isusa Krista i njegovo djelo spasenja. Zato to nije nešto dosadno što se samo ciklički ponavlja svake godine niti samo običaj. Nego, uvijek iznova imamo šansu nanovo i još više doživjeti i primiti ono što je Isus učinio radi nas ljudi i radi našega spasenja. ON DOLAZI DA SPASI NAS!

DOŠAŠĆE ili ADVENT (adventus – dolazak) je dio božićnog ciklusa koji
→ uvodi u božićno otajstvo u kojem slavimo Utjelovljenje odnosno Isusov prvi dolazak u povijesti
→ ima svoju posebnost, drugi vid slavljenja, a to je iščekivanje Drugog Kristova dolaska u slavi, na kraju vremena.
Ključna riječ je DOLAZAK. Možemo reći da je vjernik čovjek na putu između ta dva dolaska, i u toj uzajamnosti hoda, Božjeg i ljudskog, događa se otkupljenje i spasenje čovjeka. Došašće nas želi podsjetiti da živjeti u vjeri znači ići ususret Isusu koji dolazi. Možemo to nazvati i trećim Isusovim dolaskom u svakodnevici!
Vjernici su oni koji iščekuju, ali ne prekriženih ruku i ravnodušno, nego s vjerom, nadom i ljubavlju, u stavu budnosti duha. To je angažirano iščekivanje – BDIJTE!

Kako ili još bolje zašto kršćanin bdije? To nam može pojasniti jedna priča:
Bio jedan mladić koji je šetao uz obalu rijeke. Razmišljao je o smislu života i najboljem načinu kako susresti Boga. Dok je razmišljao, prođe pored njega mudri starac. Mladić mu se približi i upita: ”Možete li mi reći što bih trebao učiniti da bih susreo Boga?” Mudrac ga pogleda, nasmiješi mu se i nastavi put. Mladić, uvjeren da starac nije shvatio njegovo pitanje, ponovo mu se približi i upita: ”Možete li mi reći, molim vas, što trebam učiniti da bih susreo Boga?” Starac ga pogleda, nasmiješi se i nastavi put prema rijeci. Uđe u rijeku i stane kad mu je voda bila do koljena. Mladić, želeći ga impresionirati, približi mu se, baci se u vodu i zapliva oko starca. Starac ga najednom gurne pod vodu. Mladić se opirao, a starac ga je još jače rukama držao pod vodom. Zatim ga pusti i upita: ”Dok sam te držao pod vodom, za čim si najviše vapio, što si najviše želio?” ”Zrak!” – odgovori mladić. Mudri starac zaključi:”Kad budeš želio Boga kao što si želio zrak koji ti je pod vodom nedostajao, tada ćeš ga susresti!”

Iščekivati, dakle, znači upirati pogled, neprestano pogledavati naprijed, provirivati s nestrpljenjem i čežnjom, kao da time želiš ubrzati dolazak voljene osobe. Došašće je stvarnost Gospodinova dolaska, vrijeme koje nudi iskustvo susreta s Iščekivanim. Tako kršćanin iščekuje Isusa i bdije, jer Onaj koga iščekujem je željen, voljen, onaj kome se srcem nadam i radujem, za kim ČEZNEM KAO ZA ZRAKOM! To je čežnja za SUSRETOM I BLIZINOM.

Čezneš li ti za Isusom?! Koliko čezneš i tražiš Boga toliko ćeš i primiti! Dopustiti mu da ovog došašća još dublje uđe u tvoj život. Budi „kod kuće“ – u srcu! Ako te nikada nema doma kako možeš očekivati posjetu? ČEZNI, IŠČEKUJ, BDIJ, MOLI I RADUJ SE!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.